Lukke Søk
mann kvinne ser på liten modell av bjørvika

FRA MODELL TIL REELL: Leder Geir Haaversen i arkitektkontoret A-lab og direktør for marked og merkevare hos Barcode-utbygger Oslo S Utvikling, Vibeke Ahlsand, betrakter den opprinnelige modellen av Barcode-rekken som nå er valgt ut til Venezia-biennalen.

Barcode valgt ut til Venezia-biennalen

Både hele Barcode-rekken og fem av byggene er valgt ut til arkitekturbiennalen i Venezia, verdens viktigste arena for samtidsarkitektur.

– Stor stas å bli lagt merke til, sier Geir Haaversen, leder for arkitektkontoret A-lab som har tegnet to av de utvalgte Barcode-byggene. A-lab står både bak bygget i østre ende av Barcode i Dronning Eufemias gate 42, der trapper slynger seg på utsiden, og ett av de tre DNB-byggene.

Verdens viktigste samtidsarena
Biennalen i Venezia regnes som verdens viktigste arena for samtidsarkitektur. Og Barcode-byggene er valgt ut til et prosjekt på den nordiske paviljongen.

– Kuratoren har en ambisjon om å lage en psykoanalytisk studie av nordisk arkitektur i dag. Han lager et slags tverrsnitt av samtidsprosjekter, sier Haaversen. Tilsammen 100 norske bygg skal under den psykoanalytiske arkitektlupen, og byggene er plassert i kategorier som ”foundational” og ”belonging”.

Regler, ikke ferdige tegninger
Da Haaversen og A-lab vant konkurransen om å bygge ut Barcode sammen med arkitektkontorene MVRDV og Dark, var det med et unikt konsept.

– Barcodekonseptet vårt var et sett av regler, og ikke ferdig tegnede bygg. Reglene dreide seg blant annet om høydeforskjeller og variasjonen mellom byggene i annen hvert mørkt og lyst. Og til slutt kom den litt frekke avslutningen i rød murstein som bryter helt med de andre byggene, forteller Haaversen.

Direktør for marked og merkevare hos Barcode-utbygger Oslo S Utvikling, Vibeke Ahlsand, synes det er strålende at Barcode får internasjonal oppmerksomhet.

– Vi er glade for den offentlig debatten og opprinnelige motstanden mot Barcode, og vi mener den bidro til å gjøre Barcode bedre. Vi er stolte over at både Barcode og fem enkeltstående Barcode-bygg er utvalgte til Veneziabiennalen. Gratulerer til A-lab, DARK, MAD, Lund Hagem og MVRDV!, sier Ahlsand.

blått bilde av barcode og fjord, speilbilde, fjord, havn

Barcode har mottatt mange priser
• European Steel Design Awards 2015 – DNB House A, for the construction
• Norsk Stålkonstruksjonspris 2015 – DNB House A, for the construction
• Worlds Architecture Festival 2014 – ”The Carve”, Housing Category
• European Property Awards 2014 – ”The Carve”, Mixed-Use Architecture
• Der Rat Für Formgebung/Iconic Awards 2014 – Mad-bygget
• City-prisen 2013 – Operakvarteret/Barcode
• Murerverkprisen 2013 – Oslo S Utvikling for Barcode
• Estate Award 2011 – Oslo S Utvikling for Barcode