Kongsbrygga er det siste prosjektet som utvikles i Bispevika, før alt står ferdig rundt 2028. Prosjektet tegnes av anerkjente Reiulf Ramstad Arkitekter, og består av syv frittstående bygg som til sammen rommer 120 varierte leiligheter og syv næringslokaler på gateplan. Store deler av prosjektet skal bygges ut i sjøen, og fjorden vil ledes inn mellom bebyggelsen. På gateplan kommer restauranter, butikker og kulturtilbud.
Meld interesse i dag for å bli holdt orientert om videre fremdrift. Mer informasjon om prosjektet kommer snart.
Prosjektstatus
Innsendelse av rammesøknad
Mai 2024Utgraving av tomt
Oppstart 2025Salgsstart
Estimert 2025Innflytting
Fra 2028Arkitektoniske kvaliteter
For å sikre variasjon, dynamikk og optimale sol- og siktforhold, har de syv byggene forskjellige høyder, dybder og detaljer.
Det arkitektoniske uttrykket er moderne og funksjonelt, samtidig som det er klassisk, med buede inngangspartier og vindusfelter, fasader i lys tegl, og visse referanser til italiensk byggeskikk.
Kongsbrygga får en gjennomgående høy kvalitet, hvor hver detalj er nøye gjennomtenkt og optimalisert for et godt bomiljø.
På gateplan blir det intime, hyggelige gågater, som leder til store, åpne møteplasser.
Beliggenhet
Mellom Sørenga, Middelalderparken og fjorden, kommer den siste brikken i Bispevika-utviklingen.
I syd grenser Kongsbrygga til den frodige park-allmenningen Kongsbakken, som vil strekke seg fra Middelalderparken og helt ned til fjorden.
I øst ligger handlegaten Rostockgata, hvor beboerne vil finne alt de trenger i hverdagen. De første butikkene har allerede åpnet dørene.
I naboprosjektet Vannkunsten Syd, som ligger nord for Kongsbrygga, er også fjorden trukket inn mellom husene. Slik ivaretas og videreføres den unike maritime stemningen man får ved å komme tett på sjøen.
Prosjektets vest-fasader ligger henvendt mot fjorden og Havnepromenaden. Herfra blir det langstrakte utsiktsforhold mot øyene i Oslofjorden.
Om navnet Kongsbrygga
Det nye boligprosjektet bygges på historisk grunn, i en helt sentral del av Middelalder-Oslo, nemlig havna. Under utgravningene i Bispevika har arkeologene gjort en mengde funn opp gjennom årene. Blant annet har de funnet en helt unik og kraftig brygge fra 1200-tallet. Brygga har gått i en rett linje fra det som var Kongsgården i Oslo på 1100- og 1200-tallet og ut i vannet. Det er delvis derfor arkeologene tenker at det kan være snakk om kongens brygge, der kongens eget skip la til kai. Resten av havnetrafikken la til lenger inn i bukta.
Den første delen av brygga ble funnet og navngitt i en utgravning allerede på begynnelsen av 90-tallet, og i 2023 fant vi mer av samme brygge og deler av en annen brygge litt lenger sør. Ved å kalle opp det nye prosjektet etter den ærverdige bryggen, bringer vi historien med oss videre.
Se film med arkeolog Håvard Hegdal, og lær mer om det spennende historiske funnet her.