Nyt fjordlivets gleder 04

Nyt fjordlivets gleder

I Bjørvika finner du alt du trenger for å nyte en dag ved fjorden.

Mange har allerede oppdaget de fantastiske bademulighetene Bjørvika byr på ved Sørenga Sjøbad, Operastranda og ulike brygger. Området har også mye mer å tilby for den som ønsker en avslappende eller aktiv dag ved fjorden!

Bjørvikas badehistorie

På 1800-tallet ble det badet langs hele fjorden i Oslo. Til glede for mange, men også irritasjon for den finere delen av Oslobefolkningen. Problemet lå i at folk kastet seg i fjorden like ved veien der både menn og kvinner gikk, og det uten en tråd, for badedrakt var ukjent på denne tiden.

Den første badeinnretningen ble åpnet i 1820. Badet var inspirert av en ny type sjøbad som var blitt populært i Europa og fikk navnet «Bademachinen» - en pram som lå fortøyet ute i fjorden og som mennene i byen ble fraktet til med robåt. Etter hvert kom det flere herrebad og damebad, også til arbeiderklassen, noe som skulle hjelpe på problemet med «Den forargelige Bading hist og her».

Badene forsvant utover 1900-tallet som følge av at Bjørvika og indre Oslofjord ble dominert av skips- og biltrafikk. Det forurensede vannet ble mindre attraktivt å bade i, og Osloboerne trakk ut mot øyene og lengre ut i fjorden for å ta en svømmetur.

Etter storstilt opprydding i hele indre Oslofjord har badevannet i Bjørvika blitt renere, badebryggene flere og Osloboerne flokker igjen til området for å ta et forfriskende bad – sommer som vinter. Sørenga og Operastranda syder med badeglade på sommeren og utenfor den tradisjonelle badesesongen har de mange badstuflåtene langs havnepromenaden blitt svært populære. De tøffeste blant oss har blitt helårsbadere og på vinteren kan man se dem i det iskalde vannet før de skynder seg inn i de dampende badstuene for å få igjen varmen.

Badstufeberen herjer

Bjørvika har blitt et nytt eldorado for badstuentusiaster. En mengde flytende badstuer er tilgjengelige, der du kan kombinere en dampende sauna med et forfriskende og avkjølende fjordbad. Både Sørengas Badstue-& Helårsbadeanstalt og Kok tilbyr forskjellige badstuer med ulik utforming og kapasitet. I tillegg til de flytende badstuene, byr Salt på ulike saunatilbud på land kombinert med musikkunderholdning fra DJ-er i helgene.

(Foto badstuebilder: Becky Zeller)

Nyt fjordlivets gleder 02
Nyt fjordlivets gleder 02
Nyt fjordlivets gleder 02
Nyt fjordlivets gleder 02
Nyt fjordlivets gleder 02
Nyt fjordlivets gleder 02
Nyt fjordlivets gleder 02
Nyt fjordlivets gleder 02
Nyt fjordlivets gleder 02
Nyt fjordlivets gleder 02

Slik startet badstuetrenden i Bjørvika

Den første flytende badstuen, Måken, ble bygget av drivved fra Oslofjorden, sanket av ildsjeler. Det var denne flåten som kickstartet hele badstuemiljøet i Bjørvika.

2011: Det hele startet med at svenske Martin Lundberg seilte inn i Oslo Havn, på jakt etter et sted å ta sitt første bad på over en måned. I Sverige er det vanlig at det er saunaer i havnene, men til Lundbergs skuffelse var det ikke en gang varmt vann å finne i Oslo Havn. Lundberg allierte seg med kompisen Hans Jørgen Hamre, og byggingen av badstuflåten Måken startet.

2013: Den enkle flåten falt ikke i god jord. De norske myndighetene ville ikke ha saunaen liggende i havnen. Hamre og teamet hans flyttet Måken hyppig rundt til ulike ankringsplasser i Bjørvika, til stadig større oppmerksomhet fra byens befolkning.

2015: En dag snudde hellet. Tidligere fotballspiller Freddy dos Santos la ut et bilde av Måken på Instagram. Flere fikk øynene opp for prosjektet. En gruppe med isbadere som jobbet i Utenriksdepartementet tilbød å hjelpe med det formelle arbeidet for flåten. Badstue i Oslofjorden ble legalisert.

Full kok i badstuene

Daglig leder i Sørenga Badstuflåte, Ragna Marie Fjeld tror populariteten skyldes en kombinasjon av det sosiale og friluftsliv.

– Interessen for badstue og isbading har eksplodert. Det er en hyggelig ting å gjøre, friluftsliv tilgjengelig midt i urbane Oslo. Fjorden er den nye marka. Det er en sosial opplevelse som er litt utenom det vanlige. Folk vil gjerne bidra.

Her er badstumulighetene i nabolaget:

Nyt fjordlivets gleder 07

Opplev by og fjord med kajakk

Bli med profesjonelle instruktører på kurs eller tur, lei en kajakk eller kast deg utpå i din egen – valget er ditt!

Ved Friluftshuset på Sørenga, leier DNT Oslo og Omegn ut kajakker. Dermed har du muligheten til å ha en aktiv dag hvor du ser byen fra et nytt perspektiv. Og er du riktig sprek, kan du padle ut til en av de vakre øyene i Oslofjorden. For den som ikke har erfaring med kajakk, er det også mange kursmuligheter i løpet av sommeren. Er du lysten på å bli bedre kjent med både Oslofjorden og andre padlere, arrangeres det også kajakkturer. Som Friluftshuset selv skriver: Sørenga er det perfekte utgangspunktet for kajakkpadling.

Nyt fjordlivets gleder 10
Nyt fjordlivets gleder 10
Nyt fjordlivets gleder 10
Nyt fjordlivets gleder 10

Badeparadis på Sørenga

Havnepromenaden i Bjørvika er det perfekte stedet for å bade, padle kajakk eller nyte solnedgangen over fjorden. Her finner du Sørenga sjøbad ytterst på utstikkeren.

Sørenga Sjøbad har blitt et svært populært badested. Her kan du nyte badelivet fra en lang brygge med stupebrett, trapper ned mot sjøen, et stort sjøbad og en gresslette med sitteplasser. Sjøbadet er universelt utformet med en egen baderampe for bevegelseshemmede. For familier er det dessuten eget barnebasseng og en barnevennlig sandstrand. Anlegget har allerede rukket å bli kåret til et av Europas fineste sjøbad. I høysesongen er det badevakter på plass på sjøbadet. Etter en dukkert, kan du slå deg ned på et av de mange spisestedene langs Havnepromenaden.

Ni kilometer lang promenade

På sikt vil Havnepromenaden strekke seg som en ni kilometer lang sammenhengende gårute langs sjøfronten, fra Alnas utløp i øst til Frognerkilen i vest.

Ønsker du å bo ved fjorden?

Vannkunsten Syd

Vannkunsten Syd

Innflytting 2025

Vannkunsten Syd består av fem hus med totalt 91 leiligheter. Husene bygges ut i sjøen og ligger omkranset av Oslofjorden, Bispekilen og handlegaten Rostockgata.

Mariakvartalet

Mariakvartalet

Salget er i gang!

Det nye kvartalet rommer 246 boliger og bygges mellom det fargerike Clemenskvartalet og det grønne friområdet Kongbakken.