DSC 1013

Bjørvika-barnehage med utedisco, egne grønnsaker og Opera-besøk

I Barcode, omgitt av kontorer og leiligheter, ligger en av Oslos mest populære barnehager. – I høst har vi laget suppe av grønnsaker vi selv har dyrket, sier Hanna Zakrzewska, leder for Strekkoden barnehage.

Til tross for de svært urbane omgivelsene, har det grønne fått en stor rolle hos de rundt 50 barna og tretten ansatte i barnehagen. Her har de både drivhus og plantekasser.

– Vi begynte å så frø tidlig på året, og har etter det fulgt med på hvordan planter og grønnsaker har utviklet seg. Alle avdelinger har deltatt, og barna har vært veldig engasjerte. De har plantet, vannet og smakt, og alle har tatt godt vare på plantene. Nå har vi brukt det vi har høstet til grønnsakssupper, og prosessen har skapt mye læring og glede, sier Hanna Zakrzewska og Katrine Skjevling, pedagogisk leder på småbarnsavdelingen.

Strekkoden barnehage åpnet i 2017, og ble raskt populær. De fleste barna her er fra gamle Oslo og Bjørvika, og noen har foreldre som jobber i nærheten. Nå er det venteliste på å få plass her.


DSC 0202

Barna og de ansatte i Strekkoden barnehage er flinke til å bruke nærmiljøet, og er ofte på tur rundt Barcode og i resten av Bjørvika. (Foto: Katrine Lunke)

– Vi fokuserer på helse, kunst og musikk. Helsen tar vi vare på blant annet gjennom sunn mat, som vi lager fra bunnen av. Vi bruker grønnsakene vi selv dyrker, baker eget brød og serverer ofte fisk. Da er barna med og hjelper til. Så er vi aktive, og er ofte på tur. Enten i nærmiljøet, eller til steder som Ekebergparken og med t-banen til Frognerseteren. Til vinteren skal vi blant annet ha skikurs. Å være ute hele året er viktig for oss, forteller de.

I fjor hadde barnehagen et kunstprosjekt om Munch, som endte opp med besøk av Munch-direktøren og Oslos ordfører.

– Da fikk vi bygget og snekret, og alle barna var med på hele prosessen. Det er morsomt å se at de har blitt flinke til å bruke forskjellige verktøy. Vi besøker også andre museer, og har blant annet vært og danset i Operaen.

DSC 0706

Jeppe Hein sine knallrøde kunstbenker i Bjørvika er ekstra morsomme å balansere på. (Foto: Katrine Lunke)

DSC 0268

Barnehagen har mange forskjellige instrumenter tilgjengelig, og gitarer, trommer og piano brukes nesten daglig. Hver fredag er det fellessamlinger.

– Det er mye musikk gjennom uka, og vi synger mange av de samme sangene, som alle etter hvert kjenner. Det skaper et fint fellesskap på tvers av avdelingene. Vi liker også å ha utedisco, hvor vi spiller høy musikk og danser, forteller barnehagelederne.

En gang i måneden arrangerer de byttedag, hvor de bruker en byttebod som de har fått satt opp. Det startet med at man kunne ta med leker, og få byttet i noe nytt. Snart skal de gjøre det samme med vinterklær. Da inviteres også foreldrene, så flere får truffet hverandre og blitt litt kjent.

– Barna er veldig stolte av barnehagen sin, og synes det er moro å vise den frem til foreldrene. Nylig arrangerte vi FN-dag her, hvor foreldre og barn tok med mye spennende mat. Vi jobber mye med å skape et fellesskap, og ta vare på gruppen vår, samtidig som vi ser enkeltindividene, sier de.

Aktive prosjekter

Vannkunsten Syd

Vannkunsten Syd

Innflytting 2025

Vannkunsten Syd består av fem hus med totalt 91 leiligheter. Husene bygges ut i sjøen og ligger omkranset av Oslofjorden, Bispekilen og handlegaten Rostockgata.

Mariakvartalet

Mariakvartalet

Salget er i gang!

Det nye kvartalet rommer 246 boliger og bygges mellom det fargerike Clemenskvartalet og det grønne friområdet Kongbakken.

Kongsbrygga

Kongsbrygga

Kommer for salg

Snart kommer det siste boligprosjektet i Bispevika for salg.

Motta de siste nyhetene om utviklingen av Bjørvika!

Meld deg på vårt nyhetsbrev:

Ja takk, send meg informasjon om Bjørvikas utvikling (ca. en mail i måneden). Jeg godtar e-post fra OSU og vilkårene i personvernerklæringen.

Vi behandler forespørselen din

Takk for din interesse!

Du er nå lagt til i vår e-postbase.

Registreringen er ikke fullført. Prøv igjen.