– Denne løsningen organiserer beboerne og fellestilbudene på en svært god måte, som vi trolig ikke kunne fått til like enkelt selv, sier Ane Berbu Kleppe i OSU, som sammen med HAV Eiendom står bak boligprosjektet Clemenskvartalet.
Kleppe er ansvarlig for at beboerne kommer seg vel til rette, og mener tjenestene til selskapet Heime løser mange av utfordringene rundt et bofellesskap.
– Vi åpnet nylig et av totalt to drivhus på en av takterrassene, som allerede er i full bruk. Via Heimes app kan man selv ta initiativ til forskjellige planteaktiviteter, eller så kan vi eller Heime lage et arrangement. Fremover har vi allerede mange påmeldte til innflytningsfest, utekino og vinsmaking. Vi ser også at sameiets 9 kajakker er i flittig bruk; til sammen har de blitt booket og brukt 127 ganger fra mai til august, forteller Kleppe.
De første 130 leilighetene av totalt 267 boliger i Clemenskvartalet ble overlevert i mars i år. I det fargerike kvartalet finner man også to gjesteleiligheter innredet som små hotellrom, som kan leies ved behov for 350 kr per natt når man får besøk fra familie og venner. De to gjestehyblene har til sammen allerede vært booket 285 dager (fra 1. mars til 8. august), det vil si en bruksgrad eller et belegg på hele 88%. I tillegg er de to gjesteleilighetene per 8. august reservert i 105 dager frem til 31. desember. Dette genererer inntekter til sameiet samtidig som beboerne kan invitere til overnattingsbesøk på en smidig måte.
– Disse bestillingene går helt av seg selv, uten at verken styret i sameiet eller vi i OSU trenger å få en epost fra de som vil booke. Alt skjer i appen, og på den måten er det lett å se når det er ledig og lett å bestille. Det betyr at kapasiteten utnyttes veldig godt, sier hun.
I tillegg til appen, har også Heime en egen vert som følger opp beboerne. Nå skal OSU også bruke Heimes tilbud i det neste boligprosjektet, Vannkunsten Syd.
– Tilbakemeldingene fra beboerne er veldig gode, og vi ser allerede at appen og verten skaper et veldig godt samhold blant de som bor i Clemenskvartalet, og at de får utnyttet de felles tilbudene på en bra måte. Vi vet at det ikke er en selvfølge i et boligprosjekt. Ambisjonen til OSU er å skape Norges mest attraktive nabolag og samarbeidet med Heime er en sentral del av dette, sier Kleppe.
Heime startet opp i Stavanger i 2020, og er nå engasjert i hele tjue prosjekter bare i Oslo, og passert 150 prosjekter nasjonalt. Til sammen har Heime nå 30 000 brukere fordelt på nær 20 000 leiligheter.
– Ideen var å lage en løsning for at naboer skulle møtes. De fleste ønsker å være sosiale på en eller annen måte, men det er ikke alltid man ønsker å være først og ta initiativet. Derfor har også mange fellesarealer, takterrasser og felles selskapslokaler i mange prosjekter blitt lite brukt, selv om intensjonene til boligutviklerne har vært gode, Vetle Bringsjord, daglig leder i Heime.
Varierte aktiviteter
Beboere i Clemenskvartalet har nå tilgang på et årshjul med aktiviteter. 200 naboer er allerede påmeldt på sommerfest i august, som markerer at hele prosjektet er overlevert og innflyttet.
– Hvis man ønsker å være sosial skal man ha muligheten til det, og vi prøver å treffe alle interesser. Man kan melde seg på utekino på takterrassen i september og vi er i gang med å danne en vinklubb hvor jeg skal ha første smaking i midten av august, sier han.
– OSU har også utfordret oss til å tenke større enn bare boligprosjektet, og hvordan kan man gjøre hele området rundt til en naturlig del av prosjektet og beboernes hverdag. Nå er Bjørvika kulturgruppe den mest populære gruppa i Clemenskvartalet-appen og sammen med OSU har vi hatt byvandringer og utflukter til kunstutstillinger, forteller Bringsjord.
Heime-sjefen er overbevist om at dette er noe beboerne både ønsker og trenger.
– Noen lurer på om nordmenn virkelig trenger hjelp til å snakke sammen. Svaret er helt klart ja. Det har de siste årene blitt mye viktigere for boligutviklere å lage prosjekter som fungere godt også etter at salget er gjort. De tar mye mer ansvar for at det er godt å bo der, ikke bare at leilighetene er fine, sier Bringsjord.
I tillegg til en app hvor man kan få oversikt over arrangementer, invitere til forskjellige treff, booke kajakker og leie gjesteleligheter så har Heime syv verter som reiser rundt til forskjellige borettslag og sameier.
– Selv om mye av det som skjer er selvgående, er vertene viktige spesielt i begynnelsen. De hjelper forskjellige interessegrupper til å møtes, enten det er for å se fotball eller smake vin. Når noe er i gang, blir beboerne inspirert til å starte egne grupper og arrangementer. Da ser vi at de blir mer fornøyde med å bo der, som er viktig både for dem, utbyggerne og for oss, sier han.
Motta de siste nyhetene om utviklingen av Bjørvika!
Meld deg på vårt nyhetsbrev:
Aktive prosjekter:
Vannkunsten Syd
Innflytting 2025
Vannkunsten Syd består av fem hus med totalt 91 leiligheter. Husene bygges ut i sjøen og ligger omkranset av Oslofjorden, Bispekilen og handlegaten Rostockgata.
Mariakvartalet
Salget er i gang!
Det nye kvartalet rommer 246 boliger og bygges mellom det fargerike Clemenskvartalet og det grønne friområdet Kongbakken.
Kongsbrygga
Kommer for salg
Snart kommer det siste boligprosjektet i Bispevika for salg.