Jeppe Heins kunstbenker.

– Vennligst ta på kunsten!

Jeppe Heins kunstbenker har skapt internasjonal oppmerksomhet i både New York og Paris. Nå har Oslo S Utvikling (OSU) kjøpt inn fire av den anerkjente kunstnerens kreative benker til Bjørvika.

– Dette er virkelig brukskunst, som skal være til glede for alle som bor i og besøker Bjørvika, sier Vibeke Ahlsand, næringsdirektør i OSU.

Hun har jobbet med å få disse kunstbenkene hit, blant annet med hjelp av en kunstkurator.

– Vi lette etter passende kunstprosjekter i hele verden, og til slutt falt vi helt for disse kunstbenkene. Jeppe Heins kunst setter folk i sentrum. Hans kunstneriske uttrykk ligger i skjæringspunktet mellom konseptuell kunst, arkitektur og teknologi. Likevel er det møtet mellom mennesket og kunst, eller mennesket i møtet med seg selv, som Hein er mest opptatt av, sier Ahlsand.

Gir benkene en sosial kvalitet

Jeppe Hein er født i København og bor nå i Berlin. Han har studert kunst både i København og Frankfurt, og har blitt en internasjonalt anerkjent kunstner. Hein har hatt utstillinger over hele verden og er representert i viktige museer som Tate Gallery i London, MNAM-Centre Pompidou i Paris, Museum of Contemporary Art i Los Angeles og på Kistefos i Norge.

Benkene i Bjørvika inngår i kunstprosjektet «Modified social benches» – modifiserte sosiale benker. Dette er benker som låner formene sine fra tradisjonelle park- og hagebenker, men er endret med ulike vinklinger og vendinger for å endre opplevelsen av det å sitte. Med sine modifikasjoner forvandler benkene sine omgivelser til steder for aktivitet – i stedet for kun hvile og ensomhet. De legger opp til samhandling mellom brukerne og forbipasserende, og gir dermed benkene en sosial kvalitet.

– På den måten ender benkene opp et sted mellom et dysfunksjonelt objekt og et funksjonelt møbel. En unik kombinasjon av kunstverk og bruksobjekt. Samtidig inviterer benkene til lek og sosialisering. Som Jeppe Hein sier selv: Vennligst ta på og gå på kunsten! sier Ahlsand.

Liv mellom byggene

Jeppe Heins kunstbenker i Bjørvika er knall oransje, og laget i pulverlakkert galvanisert stål. De fire benkene skiller seg betydelig fra hverandre i form. Den største snor seg rundt og under seg selv i en slags åttetall. En er buet som i et smil, mens en annen har rette vinkler som et lyn i en tegneserie. I begynnelsen av 2020 settes den siste benken på plass, formet som en sirkel sett fra siden.

– Vi ønsker å skape liv også mellom byggene og gjøre Bjørvika til en aktiv by, og vi tror Heins benker vil bidra til dette. Samtidig passer de godt inn i et område preget av kunst og kultur. Vi har allerede Kunsthall Oslo her og snart åpner både Munchmuseet og Deichman. Sammen bidrar alle disse store og små bitene til å gjøre Bjørvika til et godt sted å være, sier Ahlsand.

– Vennligst ta på kunsten!

– Vi lette etter passende kunstprosjekter i hele verden, og til slutt falt vi helt for kunstbenkene til Jeppe Hein, sier Vibeke Ahsland i OSU. Foto: Mina Brynildsen Ræge